Bloedonderzoek (“het zwangerenlab”)

Wanneer je zwanger bent wordt je bloed enkele malen gecontroleerd. Het bloedonderzoek stelt ons in staat eventuele onderliggende ziektes van jou als moeder op te sporen en te behandelen. Denk hierbij aan suikerziekte of bloedarmoede. Sommige van deze ziektes kunnen ook de gezondheid en groei van de baby beïnvloeden.

Het volgende wordt onderzocht:

  • Bloedgroep/Rhesusfactoren
  • Antistoffen tegen rode bloedcellen
  • Syfilis (Lues)
  • Hepatitis B
  • HIV
  • Hemoglobine/MCV/Ferritine
  • Glucose

Als er een indicatie is kan dit bloedonderzoek uitgebreid worden. Aanvullend onderzoek is altijd in overleg. Kosten hiervoor vallen mogelijk onder het eigen risico van de zorgverzekering.

Echoscopisch onderzoek:

Vitaliteitsecho

Indien gewenst is het mogelijk om al vroeg in de zwangerschap, rond 8 weken, te kijken of er sprake is van een vitale zwangerschap. Deze echo kan in sommige gevallen vergoed worden door de zorgverzekeraar en anders bieden wij hem je aan.

Termijnecho

Deze echo wordt gemaakt tussen de 10e en de 12e week van de zwangerschap en is bedoeld om de uitgerekende datum te bevestigen of vast te stellen.

SEO (structureel echoscopisch onderzoek)

Het SEO maakt deel uit van de prenatale screening. Rond de 20e week van de zwangerschap kan een structurele echo worden uitgevoerd. Aan de hand van deze echo kunnen eventuele grove aangeboren afwijkingen worden opgespoord. Daarnaast worden de groei van de baby, de grote organen, de hoeveelheid vruchtwater, de locatie van de placenta en het skelet beoordeeld. Hoewel een goede uitslag geruststellend is, kan een structurele echo aangeboren afwijkingen niet geheel uitsluiten. Veel afwijkingen zijn niet op de echo te zien zoals bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte.

Download hier de brochure over de SEO of lees verder op: onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Echoscopisch onderzoek op medische indicatie

Soms is het noodzakelijk om naast de termijnecho en het SEO nóg een echo te maken.
In de meeste gevallen zal dat zijn omdat we nóg duidelijker beeld willen van de ligging of de groei van de baby dan uitwendig wordt gevoeld. Een echo kan dan duidelijkheid geven.

BovenMaas Prenataal

De meeste echo onderzoeken vinden plaats in onze eigen praktijk en worden verzorgd door BovenMaas prenataal
Voor echo’s gelden hoge kwaliteitseisen. Hier maken speciaal daarvoor opgeleide echoscopisten alle echo’s voor ons. Alleen bij bijzonderheden word je doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Echo onderzoeken worden aangeboden maar zijn niet verplicht.

Aanvullend onderzoek:

Prenatale screening

Tegenwoordig zijn er tests die het mogelijk maken om voor de geboorte uit te zoeken wat jouw persoonlijke kans is op een kind met het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Dit noemen we prenatale screening. Dit kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind maar het kan je ook juist ongerust maken of je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je dit wil laten onderzoeken en bij een eventuele ongunstige uitslag je verder onderzoek wil laten doen. Je kan op elk moment stoppen met het onderzoek.

• Je kan kiezen voor twee verschillende vormen van prenatale screening:

1. Screening op down-, edwards- en patausyndroom met de combinatietest of de NIPT.

2. Een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) ofwel 20 wekenecho, waarmee je informatie krijgt of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke structurele afwijkingen bij de foetus.

Indien je dat wenst, is er zowel na de combinatietest, de NIPT als na het SEO diagnostisch onderzoek mogelijk om (meer) zekerheid te krijgen over eventueel aanwezige afwijkingen.

• Voor meer informatie lees verder op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Dit onderwerp wordt uitgebreid besproken bij de eerste controle.