Ga naar hoofdinhoud

Het consultatiebureau

De zorg in het kraambed door de verloskundige en kraamverzorgster eindigt meestal tussen de 8e en 10e dag na de geboorte van de baby. Wij hopen dan, dat de nieuwe ouders de basisbeginselen van de verzorging van een baby een beetje onder de knie hebben. De borstvoeding is op gang en de moeder is weer redelijk hersteld van de bevalling. Er is eventueel een keuze gemaakt om flesvoeding te geven en ook daarover zijn ouders goed geïnformeerd.

Wat is het consultatiebureau?

De zorg voor de baby wordt van ons overgenomen door het consultatiebureau (CB), dat is gevestigd in een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Nadat de baby is aangegeven op het gemeentehuis wordt deze informatie verstuurd naar het consultatiebureau. Indeling vindt plaats op basis van de postcode.

Het consultatiebureau controleert de globale groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij zorgen voor de vaccinaties en verwijzen bij ontwikkelingsproblemen de ouders door naar de huisarts, een kinderarts of een andere specialist. Zij geven voedingsadviezen en organiseren diverse cursussen gericht op ouders en kinderen tot 4 jaar. Ook hebben zij inloopspreekuren om de baby te wegen en zijn er borstvoedingsspreekuren. Vaak is ook een lactatiekundige aanwezig voor vragen over borstvoeding.

Gehoortest en huisbezoek

Het eerste contact met het consultatiebureau bestaat uit een oproep voor de gehoortest. Je ontvangt deze per brief. De gehoortest wordt gedaan op het consultatiebureau als de baby ongeveer 14 dagen oud is.

Het volgende contact bestaat uit een huisbezoek. Ook hiervoor ontvang je een brief of wordt je gebeld. Tijdens dit bezoek door de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau wordt het verloop van de bevalling en kraamtijd doorgesproken, kan je vragen stellen en wordt je geïnformeerd over de werkwijze van het consultatiebureau. Tot slot wordt een afspraak gemaakt voor je eerste bezoek met de baby als deze ongeveer 1 maand oud is. De kraamverzorgster heeft voor de wijkverpleegkundige een overdracht uit het kraamdossier achtergelaten. Deze kun je aan de wijkverpleegkundige mee geven.

Het groeiboekje wat na de aangifte van de baby wordt meegegeven bevat veel informatie over de eerste vier ontwikkelingsjaren van je kindje. Neem het mee bij ieder bezoek aan het consultatiebureau!

Voor alle adressen, openingstijden en andere nuttige informatie kan je naar de site van cjg Den Haag

Back To Top