Ga naar hoofdinhoud

Borstvoeding of flesvoeding?

Bij Tara Verloskundigen krijgen wij vaak de vraag over het geven van borstvoeding of flesvoeding. Deze keuze is geheel persoonlijk. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Borstvoeding

7 feiten over borstvoeding

  • borstvoeding is wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby
  • borstvoeding is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid
  • borstvoeding geven beschermt de moeder tegen borstkanker
  • borstvoeding beschermt de baby tegen allergie en andere ziekten
  • borstvoeding beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier
  • borstvoeding voorkomt overgewicht bij baby´s
  • borstvoeding helpt de moeder vaak om haar oude figuur weer gemakkelijker terug te krijgen

Goede start

Borstvoeding is een geweldige manier om je baby het beste te geven, zowel qua voeding als qua contact. Al voor de geboorte bevindt zich de eerste melk in de borst, het zogenaamde colostrum. Het is goed om de baby al vrij snel na de geboorte aan de borst te leggen: in het eerste uur na de geboorte zijn de meeste baby´s erg wakker, en het is een fijne manier van kennismaken. In het colostrum zitten niet alleen allerlei waardevolle voedingsstoffen, maar ook bevat het antistoffen die je kindje beschermen tegen ziekte. De eerste dagen drinkt de baby alleen colostrum, het duurt namelijk 3 tot 6 dagen voordat borstvoeding echt op gang komt.

Even doorzetten

Op de derde dag kan je last krijgen van stuwing: de borsten zijn dan vaak erg gespannen en kunnen zelfs warm aanvoelen. Ook kan er een pijnlijk gevoel optreden. Als de baby door de zwelling van de borst niet goed de tepel kan pakken, kan het helpen de borst onder een warme douche voorzichtig een beetje leeg te drukken. Ook kan het helpen een gekneusd blad van een witte kool op de pijnlijke borst te leggen, dit werkt verkoelend. Goed en vaak blijven aanleggen helpt altijd. Waar je bij het aanleggen goed op moet letten is dat de tepel én de tepelhof recht in de mond van de baby komen. Het is niet de bedoeling dat de baby onder een hoek gaat zuigen, want dat geeft druk op de huid van de tepel en kan kloven veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk dat je de borst geeft in een ontspannen sfeer: de baby is volkomen open en voelt spanningen bij de moeder of de omgeving onmiddellijk aan. Dan raakt de baby zelf ook gespannen en wordt het moeilijk om goed te drinken. Goede hulp bij de borstvoeding is daarom erg belangrijk. Als je deze niet voelt van degenen die er zijn om je te ondersteunen tijdens je kraamweek, vraag hier dan om.

Genieten!

Wanneer de borstvoeding goed op gang is gekomen en je na een paar dagen al veel handiger bent in het aanleggen, gaat de rest eigenlijk vanzelf. Je zult zien dat de baby groeit als kool, en dat jullie beiden genieten van deze intieme momenten. Als je baby groter wordt, is er meer voeding nodig. Je merkt dit op de zogenaamde regeldagen die eens in de zoveel weken voorkomen: je baby wil dan de hele dag aan de borst. Geef hier aan toe, want door vaker te voeden wordt er meer melk aangemaakt! Zo blijven de behoefte van de baby en de hoeveelheid melk steeds op elkaar afgestemd.

Voorbereiding

Zeker als je voor het eerst borstvoeding gaat geven kan het handig zijn om van te voren een borstvoedingscursus te volgen of meer over het geven van borstvoeding te lezen. Je leert dan precies hoe je moet aanleggen en hoe je liggend en zittend kunt voeden, maar ook bijvoorbeeld hoe je een beginnende borstontsteking (vaak veroorzaakt door een verstopt melkkanaal) kunt herkennen en bestrijden. Daardoor ben je goed voorbereid, en wordt de kans dat het voeden niet lukt of vroegtijdig moet worden gestaakt veel minder. En daarmee doe je jezelf én de baby een groot plezier, want de meeste vrouwen ervaren het geven van borstvoeding als een heel intieme en unieke periode in hun leven, waar zijzelf en de baby veel plezier aan beleven!

Flesvoeding

Een goed alternatief

Hoe goed borstvoeding ook is voor moeder en kind, toch weten wij als verloskundigen ook dat het heel fijn is dat er flesvoeding beschikbaar is. Soms lukt het namelijk gewoon niet om borstvoeding te geven. De oorzaak kan bij de baby liggen, of bij de moeder; er kunnen lichamelijke factoren meespelen of juist emotionele. Flesvoeding bestaat tegenwoordig in vele varianten: er is bijvoorbeeld ook voeding verkrijgbaar voor baby´s met een koemelk-allergie, of voor baby´s die gemakkelijk spugen.

Wat je moet weten over flesvoeding

Als je de fles geeft, geef je op de eerste dag 10cc voeding, en dit verhoog je iedere dag met 10cc totdat je na 10dagen op 100cc zit. Op de verpakking staat hoe je de flesvoeding moet maken, en het is belangrijk om deze instructies zorgvuldig op te volgen. Voeding van een baby is ontzettend belangrijk, let dus goed op dat je niet teveel geeft, of te weinig.
Net zo belangrijk als het zorgvuldig klaarmaken van de voeding is het gevoel van geborgenheid wat je je kindje tijdens het voeden kunt geven. Neem de tijd voor een voeding en wees er zelf met je aandacht helemaal bij. Knuffel je baby en houd hem of haar lekker dicht tegen je aan. Dit is een moment voor jullie samen, geniet ervan.

En tenslotte is het goed je te realiseren dat je baby ook op flesvoeding prima zal gedijen!

Back To Top