Ga naar hoofdinhoud

Wat kan je verwachten?

Tips van jouw verloskundigen

Onze tips

Verwachtingen

Op welke manier een bevalling ook verloopt, meestal is het een heftige ervaring voor een vrouw. Bij elke bevalling spelen opnieuw dezelfde vragen: hoe zal het gaan, zal het me wel lukken, gaat alles wel goed, hoe lang zal het duren. Bij elke bevalling gebeurt hetzelfde, maar de manier waaróp is verschillend bij iedereen en ook wij als verloskundigen kunnen niet voorspellen hoe alles precies zal gaan. Over het algemeen gaat een tweede bevalling makkelijker dan een eerste, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Het beste is dan ook om niet té veel verwachtingen te hebben over hoe alles zal verlopen. Bespreek je verwachtingen met ons: goede informatie is vaak erg handig.

Stapje voor stapje

Tijdens de bevalling maakt het lichaam als het ware een geboortekanaal, zodat de baby eruit kan komen. Dit gebeurt tijdens de voor- en ontsluitingsweeën. Lichte weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht wordt. Zodra dit het geval is zorgen de sterke weeën ervoor dat deze kan opengaan (ontsluiten). Pas als de baarmoedermond helemaal open staat (volledige ontsluiting) kan je starten met persen. Dit is meestal nog (even) hard werken, het persen bij een eerste kindje duurt gemiddeld een uur en bij een 2e kindje kan dit al veel sneller gaan. En dan ligt eindelijk het kindje op de borst van de moeder!

Ontspannen

Ook al weet niemand hoe je bevalling precies zal verlopen, toch zijn er manieren waarop je goed voorbereid raakt op dit wonderbaarlijke proces. Het allerbelangrijkste is, dat je leert je tijdens de hele bevalling zoveel mogelijk te ontspannen. Zowel tijdens de weeën als tijdens het persen zorgt een goede ontspanning ervoor dat de bevallingshormonen in het lichaam optimaal hun werk kunnen doen. Soms kunnen de weeën erg heftig zijn en als grote energiegolven door je lichaam trekken. Als dit wat langer duurt, of bij extra hevige weeën, ben je geneigd jezelf juist aan te spannen, alsof je daarmee de weeën eventjes zou kunnen stoppen. Probeer op zo´n moeilijk moment toch de ontspanning weer te vinden en je gevoelens te laten gaan. Ademhalingstechnieken zijn een belangrijke ondersteuning bij het ontspannen raken én blijven. Deze ademhalingstechnieken kun je leren door bijvoorbeeld een zwangerschapscursus te volgen. Hier word je geleerd ook tijdens benauwde momenten of nieuwe houdingen door te ademen en je zo aan het hele proces over te geven. Deze oefeningen zijn meestal een enorme hulp bij het opvangen van de ontsluitingsweeën en tijdens het persen.

Daarnaast kan je partner je helpen door massage en ondersteunende woorden. Als je dat niet zo ziet zitten, of wanneer je partner niet beschikbaar is, kun je ook een goede vriendin of je moeder vragen die rol te vervullen. Sommige vrouwen regelen een doula om hen bij te staan tijdens dit proces. Geef in ieder geval altijd aan wat je nodig hebt.

Natuurlijk kun je met eventuele vragen altijd bij de verloskundige terecht.
Het allerbelangrijkste is te geloven in jezelf en je eigen kracht en te vertrouwen op je lichaam: het weet wat het moet doen.

Benodigdheden

Kraampakket

1 bedzeil 150×120
1 navelklem steriel
10 onderleggers 50×70
1 kraammatras 180×80
10 gaaskompressen 10×10 (apotheek)
1 flesje alcohol
1 pak zigzag watten
1 pak kraamverband van 20 st.
2 pakken maandverband van 20 st. (geen plastic)
2 netbroekjes
vuilniszakken

Een kraampakket is gratis te verkrijgen bij je verzekeringsmaatschappij (indien je aanvullend verzekerd bent), of tegen betaling te verkrijgen bij de Thuiszorgwinkel in de Betje Wolffstraat 140, tel. 070-3301010.

Ook handig om in huis te hebben:

Wecesinpoeder (Weleda) voor een mooie genezing van het naveltje.
Calendula essence (Weleda) om te spoelen bij de hechtingen.
Lanoline of Puralan voor gevoelige tepels.

Back To Top